IKUTILAH BLOG INI SETIAP HARI. PENA AKAN CUBA UNTUK POST (UPDATE) SEGALA KERATAN BERITA YANG BERKAITAN DENGAN MASYARAKAT SIAM KITA INI. BUAT MASA SEKARANG, PENA HANYA AKAN POST KERATAN BERITA LAMA-LAMA TERLEBIH DAHULU. WALAU BAGAIMANAPUN, HARAP BERSABAR JE UNTUK MENDAPAT KERATAN BERITA YANG TERKINI.

Wednesday, January 12, 2011

Dewan Negara: Thai Schools Here Need Aid Too, Says Senator

A SENATOR has called for financial aid to be given to Thai language schools run by temples in the northern states.


Senator Siew Chun Eam, a representative of the Thai community, told the Dewan Negara yesterday that there were 60,000 Malaysian Thais who depended on government grants for their activities.

She said the government gave a lot of money to Chinese and Tamil schools, but not a sen to the Thai schools which were known as Wat Siam.

"It is time for the government to give some aid to these schools."

"I am not asking for the same amount of money given to the Chinese and Tamil schools, but some money to help run their classes," she said during the debate on the Mid-Term Review of the Ninth Malaysia Plan.
Siew also urged the government to consider giving better perks for teachers teaching in the rural areas.

"We often get teachers asking for reference letters from the local MP or assemblyman not to be posted in the rural areas. This can be avoided with better incentives for them to teach in the rural areas."

Senator Datuk Yip Kum Fook expressed concern that the spiralling cost in the construction industry might result in many projects being abandoned.

"The cost of raw materials is going up daily. I fear in another six months there are going to be a lot of abandoned projects. I hope the government is prepared for this possibility."

He asked for the latest statistics on the number of abandoned projects in the country and hoped the government would set up a fund to revive them.

"The Mid-Term Review is silent on this aspect."

Newly-appointed Senator Datuk Abdul Rahman Bakar, who was previously the Marang MP, applauded the way the senate did its work.

He said everyone was civil towards each other and did not raise their voice unlike the Dewan Rakyat where things got boisterous and rowdy almost all the time.

"I hope this continues. Congratulations to the senate members on this," he said. 

Sumber: NST Online » Local News2008/07/22

CITRAWARNA 2008; 'FLORA AND FAUNA OF MALAYSIA'

50,000 DIJANGKA SAKSI PERARAKAN CITRAWARNA

PUTRAJAYA: Perarakan Citrawarna ke-10 yang akan berlangsung di Persiaran Putrajaya di sini, malam ini, dijangka menarik perhatian kira-kira 50,000 pelancong tempatan dan asing.

Program bertemakan ‘Flora and Fauna of Malaysia’ akan dirasmikan Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, pada jam 9 malam.

Antara kenamaan yang dijangka hadir ialah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said; Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Zulhasnan Rafique serta Presiden Perbadanan Putrajaya, Tan Sri Samsudin Osman.

Seramai 1,600 peserta terbabit dalam persembahan gilang-gemilang itu yang menampilkan pertunjukan kebudayaan semua kaum di negara ini, seni mempertahankan diri dan persembahan balet berbasikal bermula jam 6.30 petang serta disiarkan secara langsung menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Selain itu, pengunjung berpeluang menyaksikan pertunjukan laser, bunga api dan pertunjukan artis terkenal tanah air seperti Noryn Aziz, Nikki dan Reshmonu yang akan dimulakan pada jam 8.30 malam.

(Sumber: Harian Metro; Setempat; 24 Mei 2008)


CITRAWARNA DILANCAR PENUH MERIAH

PUTRAJAYA 24 Mei – Seramai 50,000 orang termasuk pelancong asing membanjiri Dataran Putrajaya bagi menyaksikan majlis pelancaran Citrawarna Malaysia 2008 yang diadakan dengan penuh meriah dan warna-warni, di sini malam ini.

Acara yang diadakan untuk kali ke-10 sejak 1999 bagi menggantikan Pesta Malaysia itu disempurnakan oleh Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Turut memeriahkan acara tahunan itu ialah Sultanah Kedah, Tuanku Haminah Hamidon; Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri Pelancongan, Datuk Seri Azalina Othman Said dan timbalannya, Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Taib.

Selain itu, kira-kira 600 tetamu antarabangsa termasuk wartawan, jurugambar dan ejen pelancongan hadir memeriahkan acara yang bertemakan Alam Flora dan Fauna Malaysia.

Orang ramai mula membanjiri Dataran Putrajaya bermula pukul 6.30 petang lagi bagi menyaksikan pelancaran Citrawarna 2008 itu.

Majlis pelancaran yang bermula pukul 9 malam itu dimulakan dengan pertunjukan lampu berwarna-warni yang diselang seli oleh aluan muzik yang menggambarkan keindahan alam semula jadi dan kepelbagaian budaya di negara ini.

Ia kemudiannya diserikan dengan persembahan kebudayaan masyarakat tempatan, teater dan pertunjukkan laser menggunakan teknologi terkini serta aksi lawak oleh badut.

Seramai 1,600 peserta mengambil bahagian dalam persembahan kebudayaan yang melibatkan pelbagai kaum termasuk Melayu, Cina, India, Orang Asli, Punjabi, Portugis dan Siam serta pribumi Sabah dan Sarawak.

Pada majlis itu juga, Najib melepaskan konvoi lebih 100 buah kereta ke Melaka, Johor, Pahang dan Terengganu bagi memeriahkan sambutan Citrawarna Malaysia 2008 peringkat negeri terbabit.

Kemuncak acara ialah pertunjukan bunga api pelbagai corak dan warna selama lima minit.

Citrawarna itu juga disiarkan secara langsung di negara Australia, China, Hong Kong, Indonesia, Jepun, Macau, New Zealand, Filipina, Singapura dan Taiwan.

(Sumber: Utusan Malaysia; Muka Hadapan; 25 Mei 2008)


LEBIH 6,000 SAKSI PERARAKAN CITRAWARNA KE-10

PUTRAJAYA: Lebih 50,000 hadirin termasuk pelancong asing membanjiri Persiaran Putrajaya di sini, malam tadi untuk menyaksikan Perarakan Citrawarna Ke-10 bertemakan Keindahan Flora dan Fauna Malaysia. 

Perarakan itu dirasmikan Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah. Turut berangkat Sultanah Kedah, Tuanku Haminah Hamidun.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak; Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman Said dan Presiden Perbadanan Putrajaya, Tan Sri Samsudin Osman.

Sekumpulan 1,600 wakil media asing dan lebih 2,500 ejen pelancongan dari luar negara termasuk Jepun, Korea Selatan, Mesir, Perancis, Turki, Itali, Belanda, Australia dan Rusia turut menyaksikan perarakan unik yang menggabungkan budaya Melayu, Cina, India, etnik Sabah, Sarawak dan Siam itu.

Perarakan mulai jam 9 malam oleh lebih 1,500 peserta dari seluruh negara itu turut disiar secara langsung oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Perarakan didahului pelbagai segmen menarik seperti pertunjukan tarian kebudayaan, fesyen, seni mempertahankan diri, wayang kulit dan persembahan beca berhias seawal jam 6.30 petang.
Turut dipersembahkan ialah paluan gendang oleh 100 peserta dan tarian pelbagai kaum serta Orang Asli seperti 'Sewang', 'Ashik' dan 'Pelanduk'.

Pengunjung turut dihiburkan dengan persembahan artis tanah air termasuk Reshmonu, Nikki dan Noryn Aziz serta pertunjukan bunga api selama 10 minit.

Pada akhir perarakan itu, Timbalan Perdana Menteri melepaskan 250 peserta konvoi berkereta, termasuk pelancong asing, yang akan menjelajah ke seluruh negara untuk mempromosikan Tahun Melawat Malaysia.

Persembahan Citrawarna kali ini turut disiarkan secara langsung di Australia, China, Hong Kong, Indonesia, Jepun, Macau, New Zealand, Filipina, Singapura dan Taiwan.

(Sumber: Berita Harian; Isnin 26 Mei 2008)Siam Malaysia Desak Thailand Henti Tuduhan

KANGAR 25 Dis. - Persatuan Siam Malaysia mendesak Kerajaan Thailand menghentikan segera segala tuduhan terhadap Malaysia, sebaliknya menumpukan perhatian menyelesaikan isu pergolakan di wilayah selatan negara itu tanpa menuding jari kepada pihak lain.

Presiden persatuan tersebut, Senator Siw Chun Eam menegaskan, Thailand tidak sepatutnya mengheret Malaysia dalam masalah dalamannya apatah lagi segala tuduhannya selama ini tidak berasas sama sekali.


Menurut beliau, pemimpin Thailand seharusnya bertindak bijak dan profesional dalam menangani masalah keganasan di wilayah selatan negara itu.


``Tindakan Kerajaan Thailand yang menuduh Malaysia terlibat dalam pergolakan di selatan negara itu boleh merenggangkan hubungan antara kedua-dua negara yang lama terjalin,'' katanya kepada Mingguan Malaysia hari ini.


Rabu lalu, Timbalan Menteri Dalam Negeri Thailand, Sutham Saengprathum mendakwa mempunyai gambar-gambar yang membuktikan pihak militan di negara itu mendapat latihan ketenteraan di hutan-hutan Malaysia.


Bagaimanapun, akhbar bahasa Inggeris di negara itu, `The Nation' memaparkan bahawa gambar yang dikatakan menunjukkan puak pemisah Islam sedang menjalani latihan ketenteraan di Malaysia, sebenarnya rakaman aksi kanak-kanak pada hari sukan di sebuah sekolah di Pattani.


Siw Chun berkata, tindakan Kerajaan Thailand yang membuat tuduhan melulu terhadap Malaysia berdasarkan gambar yang diperoleh itu, dianggap serius.


Tegas beliau, para pemimpin Thailand sepatutnya menjalankan siasatan rapi terhadap gambar atau laporan yang diterima apatah lagi yang melibatkan sentimen negara jiran.


``Kita dapati para pemimpin Thailand ini mudah melenting dan tidak membuat usul periksa terlebih dahulu terhadap sesuatu laporan,'' katanya.


Jikalah laporan itu benar sekalipun, tambah beliau, perkara itu perlu diselesaikan menerusi saluran kerajaan dengan kerajaan, bukan melalui media sebagaimana yang dilakukan oleh Thaksin atau Sutham.


Beliau juga hairan dengan sikap Thailand yang tidak menggunakan pendekatan berunding dengan Malaysia dalam menangani isu keganasan di wilayah selatan negara itu.


``Saya percaya Malaysia tidak menghadapi masalah untuk bekerjasama kerana selama ini kita memang memerangi sebarang bentuk keganasan di negara ini,'' katanya.


Sumber: Utusan Malaysia; Muka Hadapan; 24 Mei 2008

Monday, January 10, 2011

4 Usul Naik Taraf Masyarakat Siam Belum Diluluskan Mesyuarat Perwakilan PSM

Saudara Pengarang,

BERITA bertajuk Empat usul dilulus naik taraf masyarakat Siam yang disiarkan pada 11 Julai 2005 di ruangan Utara, Utusan Malaysia adalah berkaitan.


Saya amat tertarik dengan empat usul yang diumumkan oleh Senator Siw Chun a/p Eam, Presiden Persatuan Siam Malaysia (PSM).


Saya mewakili Persatuan Belia Thai Malaysia mengucapkan ribuan terima kasih kepada Senator Siw Chun di atas keprihatinan beliau terhadap kebajikan dan kemajuan masyarakat Siam Malaysia.


Pada pandangan saya, sekiranya tindakan menaik taraf masyarakat Siam Malaysia dari segi pendidikan dan pertanian dilakukan lebih awal lagi iaitu semasa beliau baru dilantik sebagai Senator, saya rasa masyarakat Siam mungkin mendapat lebih manfaat daripadanya.


Persoalannya ialah kenapa baru sekarang, setelah tempoh penggal pertama Senator hampir tamat barulah membuat usul untuk menaik taraf masyarakat Siam Malaysia?


Saya setuju dengan usul pemilihan anggota Dewan Negara (Senator) yang mewakili masyarakat Siam diputuskan oleh PSM.


Saya akan berasa lebih setuju sekiranya pemilihan Senator ini juga perlu mendapat pandangan dan sokongan daripada lain-lain persatuan yang mewakili masyarakat Siam antaranya Persatuan Thai Buddhist Malaysia dan Persatuan Belia Thai Malaysia yang juga merupakan pertubuhan peringkat kebangsaan bagi mewakili masyarakat Siam Malaysia.


Saya juga amat setuju sekiranya pandangan ketua-ketua Cawangan UMNO juga diambil kira di mana lebih kurang 50 cawangan UMNO yang diwakili 100 peratus ahli-ahli berketurunan Siam di Kedah, Perlis dan Perak.


Senator Siw Chun selaku Ahli Dewan Negara seharusnya menubuhkan satu gabungan yang diwakili oleh semua pemimpin masyarakat Siam bagi memilih calon Senator bagi mewakili masyarakat Siam di Parlimen.


Kesempatan ini juga saya ingin menjelaskan di sini bahawa usul-usul yang telah diluluskan oleh Mesyuarat Agung Tahunan mana-mana cawangan PSM tidak boleh diiktiraf sebagai usul PSM sekiranya usul-usul tersebut belum dibentang dan diluluskan oleh Mesyuarat Perwakilan Tahunan PSM yang akan diadakan tidak lama lagi.


Empat usul yang disiarkan hanya merupakan usul-usul yang telah diluluskan di peringkat PSM cawangan Perlis sahaja. - MANIT A/L SEE NAM, Presiden PBTM Merangkap Ahli Dewan Tertinggi MBM, Baling, Kedah.


Sumber: Utusan Malaysia; Forum; 24 Mei 2008

Masyarakat Siam Hormati Tok Guru

TUMPAT (GMC) - Majlis Muhibbah Masyarakat Siam dengan pimpinan kerajaan negeri Kelantan membuktikan keunikan Negeri Cik Siti Wan Kembang ini.
Selaku Ketua Masyarakat Siam, En. Eh chot mengucapkan penghargaan kepada Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Nik Abdul Aziz diatas kunjungan hormat beliau ke Wat Phikul Thong, Tumpat.
“Kami menghormati tokoh islam seperti Tuan Guru yang membuat kunjungan hormat untuk berjumpa dengan Ketua Majlis ‘ Sangkha’ atau Sami Buddha Negeri Kelantan dan ketua- ketua ‘Wat’ Negeri Kelantan” katanya dihadapan lebih 6535 orang masyarakat siam disini semalam.
Kehebatan negeri Kelantan dapat digambarkan melalui keharmonian rakyat yang berbilang kaum, bangsa dan agama di bawah pemerintan Tuan Guru.
“Kami rasa dihargai apabila mendapat perhatian dari Kerajaan Negeri Kelantan yang membenarkan pihak kami untuk mengadakan pesta “Songkran” baru- baru ini. Jadi ini membuatkan kami berasa hormat diatas kerjasama yang diberikan” jelasnya lagi.
Seramai  20 ketua ‘wat” mengahadiri majlis tersebut bagi mewakili semua jajahan yang mempunyai ’wat’ di negeri Kelantan.
“Orang Melayu, India, Cina, dan Siam beras megah menjadi penduduk negeri Kelantan kerana negeri Kelantan ni unik, kebudayaannya menarik, semangat perpaduan agama yang sangat tinggi. Kami masyarakat siam bangga kerana mempunyai 20 buah ‘Wat’ siam di seluruh Kelantan”
Masyarakat siam Kelantan juga melahirkan rasa muhibbah mereka kerana mereka tidak disisihkan dalam pentadbiran negeri ini.
‘ Wat ' atau kuil buddha yang menarik dan hebat merupakan destinasi indah yang juga merupakan produk utama pelancongan negeri Kelantan.
Eh chot juga mengajak semua masyarakat supaya sentiasa berbaik sangka  dan bersikap positif. Katanya lagi walaupun terdapat perbezaan agama, tetapi ada titik pertemuan yang sama dalam setiap budaya boleh mendorong kita untuk berbaik-baik sesama kita.
Sementara itu, masyarakat siam juga melahirkan kegembiraan kerana saudara melayu boleh menerima ‘ Wat” sebagai simbol perpaduan.
Turut bersama Tuan Guru, Adun Kelaboran Mohamad Zaki Ibrahim yang baru dilantik sebagai timbalan speaker pada sidang dun baru –baru ini dan Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Kamaruddin Jaafar.


Sumber: Global Media Chanel

Komuniti Bestari Untuk Masyarakat Siam Akan Diwujudkan

Kementerian Penerangan merancang menubuhkan satu unit Komuniti Bestari untuk masyarakat Siam di Kampung Olak Madu, Sidam dekat sini tidak lama lagi, kata Menterinya Datuk Seri Zainuddin Maidin. 

Katanya mereka mampu menjadi mata dan telinga kerajaan selain maklumat yang disalurkan melalui Komuniti Bestari membantu memajukan masyarakat Siam yang telah banyak memberi sumbangan kepada negara sejak merdeka.

Zainuddin, calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Parlimen Sungai Petani pada pilihan raya umum esok, berkata kerajaan mahu masyarakat Siam Malaysia maju selaras dengan kemajuan yang dicapai bangsa lain di negara ini.

Berucap pada perjumpaan dengan masyarakat Siam di Kampung Olak Madu malam tadi, beliau berkata masyarakat Siam boleh mengadakan persembahan kebudayaan di Dataran Seni Sungai Petani yang diwujudkan oleh Majlis Perbandaran Sungai Petani (MBSP).

"MPSP boleh menganjurkan persembahan kebudayaan seminggu sekali yang disertai kumpulan kebudayaan setiap bangsa, persembahan artis tempatan dan pelukis menjual lukisan mereka bagi menghidupkan dataran itu," katanya.

Beliau berharap cara itu akan menyumbangkan kepada indusri pelancongan di Sungai Petani dan menggalakkan artis tempatan mengembangkan bakat mereka.

-- BERNAMA -- http://www.kempen.gov.my/content/view/1388/1/lang,ms/

MERIAH

Lebih 5,000 pengunjung menghadiri perayaan Songkran yang diadakan di Wat Sukhontharam, Kampung Kubang Panjang, Tumpat semalam.

Perayaan yang menjadi acara tahunan itu merupakan perayaan tahun baru tradisional masyarakat Siam.
Menurut yang diPertua Persatuan Siam Malaysia cawangan Kelantan, Eh Chot a/l Cha Chan, sambutan tersebut menjadi salah satu tradisi yang bukan sahaja dirayakan oleh masyrakat Siam tetapi juga oleh kaum-kaum lain di negeri ini seperti Cina.

"Perayaan ini juga dikenali sebagai Pesta Air, Songkran disambut berdasarkan kepada kalendar Lunar Siam iaitu pada bulan kelima semasa bulan purnama dan jatuh pada hari kelima belas.

"Sekiranya mengikut kalendar masehi, pesta Songkran ini biasanya disambut pada pertengahan bulan April," katanya.

Perayaan yang dimasukkan ke dalam kalendar pelancongan itu turut dihadiri oleh Pengarah Kebudayaan dan Kesenian Kelantan, Ismail Yusuf.

Sumber: Utusan Malaysia; Timur; 12 April 2008

Masyarakat Siam Kedah Diingat Usah Digula-gulakan

KUALA NERANG: Pegawai Hal Ehwal Masyarakat Siam Kedah, Boon Som Inong mengingatkan kira-kira 25,000 masyarakat Siam di negeri ini yang layak mengundi supaya memangkah calon Barisan Nasional (BN), Sabtu ini.

Katanya, beliau sudah membuat tinjauan di beberapa perkampungan masyarakat Siam terutama di Naka, Pedu, Baling, Pendang dan Sik sejak beberapa hari lalu bagi mengingatkan mereka supaya tidak digula-gulakan pembangkang.

Beliau berkata, menjelang Sabtu ini pelbagai taktik kotor akan dilakukan parti pembangkang, oleh itu adalah perlu mereka diberi ingatan supaya tidak tertipu.

"Kita faham masyarakat yang tinggal di pedalaman selalunya akan dipujuk dan dirayu hingga saat akhir pihak tertentu untuk kepentingan parti pembangkang dengan tujuan memancing undi.

"Masyarakat Siam perlu ingat mereka sudah mendapat banyak nikmat menerusi kerajaan BN dan sokongan perlu terus diberi kepada kerajaan sedia ada," katanya ketika mengadakan pertemuan dengan kira-kira 300 masyarakat Siam di Kampung Lamdin, di sini, semalam.

Beliau berkata, masyarakat Siam di negara ini tidak pernah dipinggirkan dan mereka mempunyai hak sama dengan kaum lain serta tidak pernah bezakan kerajaan.

"Jika kaum lain mendapat subsidi, petani Siam juga dapat subsidi, jika di kampung Melayu yang bersebelahan dengan perkampungan Siam mendapat kemudahan infrastruktur termasuk jalan raya hingga ke ceruk kampung, perkampungan Siam juga mendapat kemudahan sama.

"Masyarakat Siam juga menerima pelbagai bantuan daripada kerajaan sama seperti kaum lain termasuk bantuan persekolahan dan adalah tidak wajar jika mereka tidak tahu membalas budi kerajaan," katanya.

Beliau berkata, satu ketika dulu memang ada segelintir masyarakat Siam berada di atas pagar.

Sumber: http://www.bharian.com.my/Current_News/ ... index_html; 6 Mac 2008

Masyarakat Siam Tidak Dipinggir

Masyarakat Siam tidak dipinggir

JITRA 3 Mac - Masyarakat Siam di sini tidak pernah dipinggirkan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam arus pembangunan yang semakin rancak di kawasan ini.


Calon BN Dewan Undangan Negeri (DUN) Jitra, Datuk Saad Man berkata, masyarakat Siam kini maju seiring dengan masyarakat keturunan lain dalam semua bidang termasuk pelajaran, sosial dan ekonomi.


Menurutnya, kerajaan selama ini tidak pernah mengabaikan masyarakat Siam sebaliknya sentiasa dibantu supaya mereka tidak ketinggalan berbanding kaum-kaum lain.


Malah katanya, terdapat di kalangan generasi muda masyarakat Siam yang berjaya dalam bidang pelajaran dan perniagaan.


''Saya berbangga dengan masyarakat Siam di daerah ini yang tidak pernah merendah diri sebaliknya berani bersaing dengan masyarakat lain untuk mengubah taraf hidup mereka," katanya pada majlis pertemuan dengan masyarakat Siam di Kampung Sungai Baru di sini malam tadi.


Dalam pada itu, Saad mengingatkan masyarakat Siam supaya tidak mudah terpengaruh dengan dakyah-dakyah parti pembangkang yang cuba menghasut mereka membenci kerajaan.


Katanya, masyarakat Siam sepatutnya bersyukur dengan nikmat yang dikecapi sekarang hasil pemerintahan kerajaan BN yang cekap sejak negara mencapai kemerdekaan.


Jelasnya, berdasarkan rekod pemerintahan kerajaan BN selama ini, adalah wajar kerajaan itu perlu terus diberi kepercayaan untuk mentadbir negara ini.


''Kerajaan BN terbukti membawa banyak perubahan dan pembangunan di negara ini termasuk membela nasib masyarakat Siam," ujarnya.


Sumber: Utusan Malaysia; Utara; 24 Mei 2008 

48,000 Anggota MCA, Thai Kelantan Dipastikan Sokong BN

KOTA BHARU 3 Mac — 48,000 anggota masyarakat keturunan Cina dan Siam di Kelantan akan dipastikan mengundi calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-12, 8 Mac depan.

Kedua-dua pempin masyarakat berkenaan sedang bergerak ke akar umbi di seluruh negeri untuk menerangkan kepada mereka tentang janji BN untuk masa depan yang lebih terjamin kepada semua etnik.

Pengerusi Perhubungan MCA Kelantan, Tan Sri Lau Yen Pin berkata 40,000 daripada jumlah berkenaan terdiri daripada masyarakat Cina yang tinggal di bandar-bandar terutama di Kota Baharu dan mereka boleh menjadi penentu kemenangan BN.

“Manifesto BN Kelantan yang dikeluarkan pada pilihan raya kali ini merupakan terbaik sejak negara mencapai kemerdekaan,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan perjumpaan dengan anggota MCA di Pasir Puteh.

Beliau berkata, hampir kesemua yang dituntut oleh MCA Kelantan sebelum ini sudah dimasukkan dalam manifesto itu dan akan dilaksanakan sebaik saja BN mendapat mandat pada pilihan raya ini.
Beliau berkata, tiada sebab anggota MCA menolaknya selepas 18 tahun di bawah pemerintahan Pas yang tidak banyak perubahan yang dilakukannya terhadap golongan etnik itu.
Pengerusi Masyarakat Siam Kelantan, Eh Chot A/L Chachan berkata, 90 peratus daripada jumlah kira-kira 8,000 yang layak mengundi sudah berikrar mengundi calon BN.

Beliau berkata, mereka sebahgian besarnya tinggal di kampung-kampung terutama di Tumpat, Tanah Merah, Bachok dan Pasir Puteh.

Katanya, sebahagian besar mereka terdiri daripada golongan petani dan penjaja kecil yang kebanyakannya hidup miskin.

Eh Chot berkata, hanya sebilangan kecil daripada mereka terpengaruh dengan parti pembangkang disebabkan terikat dengan pemberian hak milik tanah seperti di Semerak, Pasir Puteh.

Beliau berkata, sebahagian pula termakan budi selepas mendapat gerai menjual sayur di Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu.

Bagaimanapun katanya, masyarakat Siam tidak seharusnya melupakan terlalu banyak jasa kerajaan BN yang membantu mereka walaupun berada di bawah pemerintahan Pas.

Katanya, peruntukan terbaru sebanyak RM100,000 telah diluluskan untuk mengembangkan bahasa Thai, bahasa ibunda mereka.
— BERNAMA

Sumber: Utusan Malaysia; Terkini; 3/3/2008

Wednesday, January 5, 2011

Pelan Induk Kemajuan Masyarakat Siam Kelantan Beri Manfaat Besar

KAMPUG TERBAK – Bagi mencetuskan hala tuju cemerlang dan kesejahteraan serta kemakmuran bagi
13,000 etnik Siam Kelantan pada masa hadapan, Persatuan Masyarakat Siam Kelantan menggariskan lima agenda utama menerusi pelan induk kemajuan masyarakat Siam Kelantan (2008 – 2011) yang dirangka persatuan ini pada Disember 2007.

Pengerusi Persatuan Masyarakat Siam Kelantan, Eh Chot Cha Chan berkata, pelan induk tersebut merupakan agenda perdana untuk memperkukuhkan asas dan seterusnya menjadi penentu kepada penbentukan masyarakat Siam Kelantan yang bersatu padu, maju serta sejahtera.       

Katanya, pelan induk itu antaranya mempertingkatkan pembangunann prasarana institusi pendidikan Siam Kelantan.

“Pembangunan berkenaan melibatkan kemudahan dan keberkesanan pembelajaran serta pengajaran bahasa ibunda (bahasa Thai) di sebuah tadika dan 14 uah sekolah bahasa Thai di wat-wat seluruh Kelantan.

“Ini adalah pelengkapan kepada pembangunan modal insane disamping program peningkatan pencapaian akademik kepada pelajar-pelajar berketurunan Siam di sekolah rendah dan menengah terutamanya di Tumpat,” katanya kepada Sinar Harian.

Tambahannya, agenda berikutnya berkaitan penyelenggaraan tanah perkuburan atau rumah pembakaran mayat, pegurusan dan pembangunan 20 buah wat Siam, pengendalian aktiviti tiga NGO Siam dan pembangunan prasarana 0 buah kampung tradisi siam dengan kemudahan pusat komuniti, perpustakaan desa serta balai raya.

Katanya yang juga Yang Dipertua Persatuan Siam Malaysia cawangan Kelantan, sejak negera merdeka 50 tahun lalu, inilah julang-julang kali masyarakat Siam Kelantan dapat bersatu dalam satu persatuan yang kukuh.

“ Kejayaan merangka pelan induk ini bertitik tolak daripada kerjasama pemimpin keturunan Cina dan India Kelantan yang diketuai Pengerusi Badan Perhubungan MCA Negeri Kelantan, Tan Sri Datuk Lau Yin Pin,” katanya.

Tambahannya lagi, pelan induk berkenaan mengandungi permuhonan peruntukan kewanan khas untuk masyarakat Siam Kelantan dalam tempoh empat tahun telah pun disampaikan kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melalui Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan bersama pelan induk kemajuan masyarakat Cina, Siam dan India Kelantan.


“Ini adalah hasil cadangan dan resolusi konvensyen masyarakat Cina, Siam dan India Kelantan yang diadakan pada 27 April tahun lepas di Kota Bharu,” ujarnya.

Eh Chot berkata, seluruh masyarakat Siam Kelantan menaruh harapan tinggi terhadap pelan induk ini akan dapat dilaksanakan oleh kerajaan persektuan.

“Kempen penerangan kepada seluruh masyarakat Siam Kelantan sedang dijalankan di semua kampung penduduk Siam ini,” katanya.


Sumber: Sinar Harian; Isnin 11 Februari 2008; sinar@tumpat; K6

Masyarakat Siam Janji Beri Sokongan

PENDANG: Lebih 60,000 masyarakat Siam yang menjadi warga negara ini berjanji memberi sokongan padu kepada kerajaan di bawah pimpinanPerdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Sehubungan itu, Presiden Persatuan Siam Malaysia, Siw Chun a/p Eam, berkata kira-kira 40 peratus ahli persatuan itu yang layak mengundi pada pilihan aya umum kali ini akan memlilih calon BArisan Nasional (BN).

“Sebelum ini pun masyarakat Siam tidak pernah menghadapi masalah untuk memberi undi 100 peratus kepada calon BN dan pada pilihan raya pada kali ii kita memberi jaminan sokongan padu yang serupa.

“Masyarakat Siam bijak dan tidak mudah terpengaruh dengan janji manis yang ditabur pembangkang.

“Pembangkang tidak dapat jamin hak kaum minoriti seperti kami, tetapi BN memberi layanan sama rata kepada masyaratkat Siam sama seperti yang dinikmati bangsa lain,” katanya di sini, semalam.

Terdahulu, beliau menghadiri perjumpaan bersama pemimpin yang dhadiri oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mahdzir Khalid yang diwaili Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib RAzak.

 Mahdzir kemudian merasmikan mesyuarat agung kelapan persatuan itu.

Sementara itu, Mahdzir berkata kerajaan amat menghagai skongan tiak berbelah bahagi itu dan akan terus memastikan masyarakat berkenaan terjaga.

Beliau turut mengumumkan menambahkan perutukan tahunan kepada masyarakat berkenaan daripada RM300,000 kepada RM400,000 tahun ini bagi memolohkan mereka menjaankan pelbagai aktiviti.

Sumber: Berita Harian Selasa 29 Januari 2008; Nasional 6

Masyarakat Siam janji sokong BN

PENDANG 28 Jan. - Masyarakat Siam berjanji akan memberi sokongan padu kepada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-12 nanti.

Presiden Persatuan Siam Malaysia, Senator Siw Chun Eam berkata, masyarakat Siam di negara ini akan menyokong siapa sahaja calon BN yang dipilih untuk bertanding.


"Prinsip kita ialah utamakan parti dan menolak pihak yang memainkan isu calon, bagi menjamin BN memenangi pilihan raya," katanya kepada pemberita selepas perasmian mesyuarat perwakilan ke-8 persatuan itu oleh Menteri Besar Datuk Seri Mahdzir Khalid di sini, hari ini.


Siw Chun berkata, masyarakat Siam tidak mempunyai alasan untuk menolak BN yang selama ini membela dan tidak pernah mengetepikan hak mereka walaupun mereka cuma merupakan kaum minoriti di negara ini.


Contoh"Saya yakin dan percaya masyarakat Siam akan menggunakan minda yang waras untuk menilai baik dan buruk nasib mereka di bawah pemerintahan BN," katanya dengan mengambil contoh nasib masyarakat Siam di Kelantan yang dibela oleh BN walaupun negeri itu diperintah pembangkang.


Menurutnya, hampir 40 peratus daripada 60,000 masyarakat Siam di negara ini layak mengundi pada pilihan raya umum kali ini.


Siw Chun berkata, kecuali BN, parti lain belum tentu akan membela nasib masyarakat Siam sebagaimana yang dibuktikan BN sejak negara mencapai kemerdekaan.


"Kita berjanji akan menyokong BN selamanya dan komited untuk mengekalkan perpaduan sebagaimana yang terjalin sehingga negara mencapai kemakmuran pada hari ini," katanya.


Mahdzir dalam ucapannya mengumumkan pemberian bantuan tahunan sebanyak RM400,000 kepada persatuan itu tahun ini, iaitu tambahan sebanyak RM100,000 berbanding tahun sebelumnya.


Tambahan bantuan itu antara lain akan membolehkan persatuan tersebut mengubah suai bangunan dua tingkat berharga RM300,000 yang dibeli di Alor Star untuk dijadikan pejabat.
- Bernama


Sumber: Utusan Malaysia; Politik; 28 Junuari 2008

Minoriti Tidak Terpinggir, Kata Masyarakat Siam

KUALA LUMPUR, 7 Dis (Bernama) -- Masyarakat Siam, antara kumpulan minoriti di negara ini, hari ini tampil membidas puak pelampau India kerana membuat tuduhan berbentuk fitnah kononnya wujud penghapusan etnik di Malaysia. 

"Masyarakat Siam kesal dengan tuduhan Hindraf kerana kami sebagai masyarakat minoriti tidak dipinggirkan dalam pelbagai program pembangunan," kata Pengerusi Persatuan Masyarakat Siam Kelantan, Eeh Chot Cha Chan.

Katanya tuduhan yang dilempar kumpulan pelampau kaum India dikenali Hindraf harus dihentikan kerana ia boleh menjejaskan perpaduan kaum.

Eeh Chot berkata kebajikan masyarakat Siam yang berjumlah 60,000 di seluruh negara dengan 13,000 daripadanya di Kelantan sentiasa mendapat perhatian kerajaan dan keadilan sosial baik dalam program pembangunan, kebudayaan dan adat resam.

"Perayaan Songkran dan Loy Krathong mendapat pengiktirafan kerajaan dengan diberikan peruntukan besar setiap tahun," katanya.

Di Johor, anggota Dewan Undang Negeri kawasan Kahang, S.Ramis menasihati masyarakat India jangan terperangkap dengan pembohongan yang dilempar oleh Hindraf.

Mereka harus melihat gambaran yang lebih besar sebelum menerima dakwaan bahawa mereka dipinggirkan daripada pembangunan negara, katanya.

"Isu kuil dan juga sekolah Tamil yang didakwa oleh Hindraf melalui apa juga medium termasuk SMS adalah tidak benar. Jangan terperangkap," katanya.

Menurut beliau tidak ada masyarakat di negara ini yang berpuas hati dengan apa yang mereka ada termasuk Melayu dan Cina namun mereka menggunakan saluran yang betul untuk menyuarakannya.

MIC Johor, katanya, akan pergi ke peringkat akar umbi untuk memberi penerangan kepada masyarakat India mengenai perkara yang dibangkitkan oleh Hindraf.

Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara Datuk Shahrir Samad berkata adalah tidak wajar bagi Hindraf untuk menjadikan dakwaan mereka sebagai isu politik dan membawanya ke peringkat antarabangsa kerana pihak luar akan mengambil kesempatan untuk menonjolkan agenda mereka.

Beliau berkata bahawa dengan membawa isu itu ke peringkat antarabangsa, ia menjadi lebih sukar untuk diselesaikan.

"Kita tidak tahu latar belakang pihak luar dan apa agenda mereka," katanya.

-- BERNAMA pada 7.12.2007

Tuesday, January 4, 2011

Perayaan Kathina Disambut Meriah Masyarakat Siam

KAMPUNG TERBAK – perayaan Kathina atau dalam bahasa Thai, iaitu Thod Kathin disambut meriah olehmasyarakat Siam selepas ritual Phansa, di Wat Cheng Buddhavas di sini, semalam.

Perayaan Kathina dipeayaan ada hubung kait dengan ritual Phansa yang dilakukan selama tiga bulan yang yang meliputi sambutan secara persendirian dan juga beramai-ramai.

Perayaan itu merupakan perayaan terbesar dan dan disanjung tinggi terutama kepada individu yang menjadi penganjur kepada perayaan ersebut.

Pengerusi Persatuan Masyarakat Siam Kelantan, Eh Chot Cha Chan berkata, perngisian perayaan Kathina ialah memuliakan dan memberipenghormatan tertinggi kepada sami Buddha apabila orang amai memberi sumbangan kepada mereka dalam bentuk Ciwon (set kain kuning sami), alat kelengkapan dan wang.

Katana, kemuncak perayaan ini ialah perarakan mengelingi angunan bod (bangunan paling utama dan suci dalam wat) sebanyak tiga pusingan membawa peralatan set ain kuning sami, alat kelengkapan dan wang yang digubah alam pelbagai corak menyerupai pokok bunga yang berwarna-warni.

Duit yang dihias sepert pkok bunga natara pengormatan masyarakat kepada sami Buddha di sesebuah wat.

Sumber: Sinar Harian; sinar@tumpat; Ahad 4 November 2007; K6)  

Masyarakat Siam Kelantan Semangat Sambut Merdeka

JUBAKAR DARAT – Lebih 1,000 hadir ke perayaan ulang tahun kemerdekaan ke-50 masyarakat Siam seluruh Kleantan yang diadakan di Wat Machimmaram di sini, malam semalam.

Sambutan kemerdekaan anjuran Barisan NasionalTumpat itu diraikan penuh meriah dengan pelbagai persembahan kebudayaan masayarakat Siam yang dipertontonkan kepada semua kaum yang hadir pada malam tersebut.

Pengerusi Parti Gerakan Masyarakat Siam, eh Deng Eh Chik berkata, sambutan yang diadakan penuh warna-warni itu dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Kubur, Datuk Noor Zahidi Omar dan Pengurus Besar Majlis Tindakan Pelancongnan Negeri Kelantan, Sulaiman Ismail.

Tambahannya, sempana sambutan ulang tahun kemerdekaan itu, diadakan tarian masyarakat Siam, menora Siam dan wayang kulit Siam. Lagi menarik apabila dikir barat juga turut dipersembahkan lambing perpaduan kaum.Sumber: Sinar Harian; sinar@kelantan; 5 September 2007